Corona-hulpmiddelen in de Nederlandse sport: voetbal

De meest beoefende breedtesport van Nederland: voetbal. Sinds het uitbreken van de Corona-crisis in Nederland is sporten in clubverband anders. De nieuwe realiteit is dat anderhalve meter afstand noodzakelijk is bij trainingen, zo ook in het voetbal. In de jeugdcategorie 13 tot en met 18 jaar (O14-O19) biedt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) een serie voorbeeldtrainingen op haar platform aan.

Zonder twijfel is de voetbalbond de bond die voorbeeldtrainingen het meest uitgebreid uitwerkt. Vijf varianten van trainingsstof voor een uur staan tot in het diepste detail op haar website.

Amerikaantje
Een van de opvallendste oefeningen? Amerikaantje keert in deze periode terug in de sport. De benodigdheden voor de vorm zijn vier ballen, vier grote pionnen, twee kleine doeltjes en tien kleine pion doppen.

Uitleg Amerikaantje (bron www.knvb.nl)

Uitleg Amerikaantje (bron www.knvb.nl)

Elke oefening kent een onderbouwing met een visual, een uitleg van de vorm en de benodigdheden voor het uitvoeren van de vorm. Voetvolley, een parcours, Voetbalfit, Boter kaas en eieren zijn andere voorbeelden van oefeningen in Corona-tijd. Alle informatie over het opstarten van de trainingen biedt de bond aan op een centrale plek.

Perspectieven voetbal
Vanaf maandag 11 mei zijn de voetbalvelden ook weer open voor KNVB-leden in de categorie ouder dan achttien jaar. Buiten sporten is voor die groep alleen mogelijk met anderhalve meter als afstand tussen de spelers. Wedstrijden zijn niet toegestaan en er mag nog geen gebruik worden gemaakt van kantines, kleedkamers en douches. Er zijn geen restricties aan de groepsgrootte op trainingen zolang de deelnemers onderling maar anderhalve meter afstand houden.

Officiële sportwedstrijden en competities kunnen vanaf 1 september plaatsvinden zonder publiek, mits het coronavirus onder controle blijft. Dit geldt voor het amateur- én betaald voetbal. Verenigingskantines kunnen naar verwachting vanaf 1 september open.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *