Corona-hulpmiddelen in de Nederlandse sport: rugby

Na een stilte op de sportparken in Nederland druppelden vorige week jeugdleden binnen voor het hervatten van clubtrainingen. Met name voor de jeugd tussen de 13 en 18 jaar vraagt dat om aanpassingen: in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het COVID-19-virus geldt voor hen de door het kabinet uitgeroepen maatregel van anderhalve meter afstand bij het sporten. Vandaag in de serie Corona-hulpmiddelen in de Nederlandse sport: welke attributen komen er in deze tijd aan te pas in het rugby?

Voorbeeldtrainingen zet de rugbybond in om de groep oudere kinderen aan te zetten voor trainingen in deze nieuwe realiteit. Tijmen Vader, development manager bij de rugbybond, lichtte deze vormen onlangs toe in de Volkskrant. “Een rugbyer is iemand die van actie houdt. Nu niet alles meer kan, keren we terug naar de basis: hoe ziet een goede pass er ook alweer uit, hoe ren je, hoe verdedig je?”

Gedesinfecteerde rugbybal
Deze week stonden onder meer bij Rugbyclub Eemland uit Amersfoort weer tientallen kinderen op het veld voor een training. Ook Rugbyclub Amsterdam heropende het complex die voor de jeugd.

Om verder tegemoet te komen aan het pakket maatregelen van het in Nederland geldende sportprotocol valt een andere voorstel op. De bond adviseert clubs namelijk elke twintig minuten de rugbybal te vervangen door een gedesinfecteerd exemplaar. “En om het aanvallen en verdedigen niet helemaal te hoeven opofferen, zal de oudste jeugd spelen met pool noodles, felgekleurde drijfbuizen voor in het zwembad”, deelde Tijmen Vader verder met de Volkskrant.

Sportprotocollen
De Engelse rugbybond liet vorig jaar al zien hoe een pool noodle een training kan ondersteunen. Onze redactie was niet in staat om een foto van het desinfecteren van een rugbybal te vinden, het verzoek voor onze volgers is dan ook om een foto of video van het desinfecteren van een bal met ons te delen.

Sportkoepel NOC*NSF publiceerde eerder al haar sportprotocollen in Corona-tijd, deze zijn opgesteld in samenwerking met Nederlandse sportbonden en de Vereniging Sport en Gemeenten Nederland. Aanvullend publiceerde Rugbybond Nederland een rugbyspecifiek protocol over verantwoord sporten voor kinderen en jeugd.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *