Corona-hulpmiddelen in de Nederlandse sport: hockey

Duizenden sportclubs lieten vorige week de jeugdleden weer toe op het complex na een noodzakelijke lockdown in het Nederlandse verenigingsleven. Tot volgende week is sporten in clubverband alleen toegestaan voor twee jeugdcategorieën: tot en met twaalf jaar en van dertien tot en met achttien jaar. Wat vragen de geldende Corona-protocollen van de jonge Nederlandse sporters? Vandaag in de serie hulpmiddelen in de Nederlandse sport ten tijde van de Corona-crisis: hockey.

NOC*NSF en de sportbonden hebben gezamenlijk protocollen opgesteld om ook de jeugdleden van de hockeybond te helpen bij het sporten. Zo gaf de sportkoepel een algemeen protocol af en voegde de hockeybond daar een specifiek hockey-protocol aan toe.

Geen hesjes, wel een licht en een donker shirt
Dat hockey-protocol vertelt dat de hockeyjeugd alleen hun eigen materiaal – bidons en sticks –  mogen aanraken. Het oppakken van de bal is alleen toegestaan voor de trainer en niet voor de jonge spelers zelf. Hesjes zijn uit hygiëne-overwegingen voorlopig niet toegestaan op de hockeyvelden. Als alternatief stelt de Nederlandse hockeybond dit voor: spelers nemen zowel een donker als een licht shirt van thuis mee.

Opvallend aan het hockey is de intrede van de term corona-coördinator. Deze is tijdens trainingen uitgerust met handschoenen en deze coördinator heeft onder meer als opdracht om het trainingsmateriaal over de velden te verspreiden.

Geldende protocollen
De Koninklijke Nederlandse Hockeybond lanceerde eerder al een plek op haar website voor de geldende jeugd-protocollen in de sport. Verder zijn er ook tips beschikbaar gesteld voor de inrichting van de trainingen van de jeugdgroepen tot en met twaalf jaar en vanaf dertien tot en met achttien jaar.

Gisteren maakte het kabinet bekend dat vanaf maandag 11 mei ook trainingen voor senioren weer zijn toegestaan, op voorwaarde van de aanwezigheid van volledige en goedgekeurde protocollen. De Koninklijke Hockeybond werkt met de sportkoepel NOC*NSF samen voor het opstellen van de protocollen voor senioren.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *