Corona-hulpmiddelen in de Nederlandse sport: judo

Nederlandse sportclubs openden vorige week weer haar deuren in Corona-tijd. Gedeeltelijk dan, sporten in clubverband is voorlopig alleen toegestaan voor de jeugd tot en met twaalf jaar en de leeftijdscategorie dertien tot en met achttien jaar. Die laatste leeftijdsgroep moet zich voorlopig houden aan de anderhalve meter-maatregel: wat betekent dat voor de Nederlandse judo-jeugd?

Corona vraagt ook om improvisatievermogen van de leden van de Nederlandse Judobond. Die bond adviseert de leeftijdscategorie dertien tot en met achtten gebruik te maken van hulpmiddelen om het verbod op fysiek contact bij oefeningen te compenseren.

Elastieken, ballonnen, foamsticks, judodekens, ballen en werppoppen
Zo raadt Judobond Nederland aan om elastieken, ballonnen, foamsticks, judodekens, ballen en werppoppen in te zetten. Verder moeten de clubs de trainingen in de buitenlucht aanbieden omdat binnen sporten nog niet is toegestaan.

Judovereniging Kai uit Vlaardingen had op maandag 27 april de eerste Nederlandse judoles – een testles voor het samenstellen van protocollen – na de Nederlandse Corona-uitbraak. Sportschool van de Pol uit Helmond liet eerder zien hoe leden kunnen sparren met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Een judo-trainingsoefening met een elastiek cirkelde al eerder rond op Youtube.

Protocol NOS*NSF
Sportkoepel NOC*NSF heeft met behulp van de Vereniging Sport en gemeenten en de sportbonden een protocol opgesteld over de versoepeling in de Corona-maatregelen. Hierover houdt de judobond haar achterban via de website en andere communicatiekanalen op de hoogte. De bond adviseert haar clubs om afspraken te maken met gemeenten voor de naleving van het protocol en de nieuwe locaties van de judo-trainingen voor de jeugd.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *