Corona en het Surinaamse voetbal: interview Jack Mangalie (SVB)

In Nederland ligt het voetbal sinds de uitbraak van de Corona-crisis stil. Seizoen 2019/2020 gaat voor het amateurvoetbal de boeken in als niet gespeeld en de besluitvorming van de KNVB voor de toewijzing van Europa Cup-plekken krijgt een staart. Dat geldt ook voor de promotie/degradatie-uitspraak voor de Eredivisie en de Keuken Kampioen-divisie.

Hoe staat het voetbal in Suriname ervoor in deze tijden? We gaan in gesprek met Jack Mangalie, de 41-jarige assistent- en keeperstrainer van het Surinaamse nationale elftal, ‘Natio’. Eind 2019 kwalificeerde die selectie zich voor de eerste keer in haar historie voor de Gold Cup, het continentale kampioenschap voor landen uit het Caribisch Gebied, Noord- en Midden-Amerika. “Wij hoopten op een nieuw samenkomen in maart, dat is voorlopig uitgesteld.”

Corona heeft ook de republiek Suriname in haar greep: het openbare leven ligt plat en het sportleven ook. De belangrijkste maatregelen zijn een uitgaansverbod tussen 20.00 uur en 06.00 uur en een verbod op samenkomsten van meer dan tien personen. Ook in Suriname wordt de situatie dus met de hoogste staat van paraatheid benaderd.

Een van de consequenties van de maatregelen was het schrappen van een oefenwedstrijd van de Surinaamse selectie: het op 28 maart geplande treffen met Grenada in Paramaribo ging van de agenda.

Uitstel van samenkomen
Mangalie: “De historische plaatsing voor de Gold Cup is uitbundig gevierd, we hebben veel complimenten en erkenning ontvangen en daarmee hebben we de interlandperiode 2019 goed afgesloten. Wij hoopten op een nieuw samenkomen in maart, dat is voorlopig uitgesteld.” De selectie van de Surinaamse voetbalbond houdt zich onderwijl fit met trainingsoefeningen van de staf.

Het team van bondscoach Dean Gorré won vorig jaar haar CONCACAF Nations League-groep en plaatste zich daarmee voor de hoogste divisie A van die competitie.

“We willen zichtbare stappen blijven maken en ontwikkelingen zien naar een hoger niveau. Ik deel wekelijks video-items met de spelers, bijvoorbeeld met wedstrijd-fragmenten van duels van de Gold Cup van 2019. Of van volle stadion belevingen. Dat is pure motivatie, het is zo dichtbij. Over veertien maanden staan we op de Gold Cup in de Verenigde Staten en we willen de Surinaamse vlag goed vertegenwoordigen”, gaat hij verder. Zelf put hij inmiddels uit meer dan vijf jaar keeperstraining-ervaring voor Ajax en Almere City FC.

Start WK-kwalificatie
Het is nog onbekend wanneer de volgende kwalificatiereeks voor de Surinaamse selectie van start gaat, die voor het WK van 2022. De oorspronkelijke kalender geeft aan dat de CONCACAF die reeks wil afwerken in september, oktober en november van dit jaar. Volgens Mangalie schuift die planning, naar alle waarschijnlijkheid, verder de toekomst in.

Ook de afronding van de Surinaamse nationale voetbalcompetitie is nog ongewis. Het seizoen in Suriname heeft een andere tijdsstructuur dan in Europa, de Surinaamse voetbalbond (SVB) heeft nog geen uitspraak gedaan over de afwikkeling van het lopende voetbaljaar.

Jack Mangalie (foto Sportmedia Nederland)

Jack Mangalie (foto Sportmedia Nederland)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *